ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ > Příroda, krajina a zeleň > Archiv starších článků

Čáp bílý nad Prokopským údolím

 

Video soubor – čáp bílý nad Prokopským údolím (.wmv, 562 kb)

 

Čáp bílý (Ciconia ciconia)

Čáp bílý je jeden z největších žijících ptáků u nás. Je přes více jak metr vysoký a rozpětí křídel má přes dva metry. Barva peří je převážně bílá, jen konce křídel a zadní část jsou černé, zobák a nohy červené.
Hnízdním prostředím čápa bílého je rovinatá krajina s loukami, potůčky a vodními nádržemi, často ho můžeme spatřit i u lidských obydlí, kde si rád staví svá hnízda. Živí se především drobnými hlodavci a hmyzem, příležitostně sní užovku nebo žábu.
Čápi žijí většinou v páru, který si je věrný celý život. Samice klade na přelomu dubna a května 3-5 bílých vajec, která se po měsíci líhnou. Oba rodiče se podílejí na zahřívání vajec i na krmení mláďat. Koncem srpna a začátkem září čápi odlétají do Afriky.
Čáp bílý byl v minulosti u nás i v Evropě velkou vzácností. V posledních letech však jeho populace roste. V České republice patří mezi zvláště chráněné druhy.

Ačkoli jsme čápa bílého viděli koncem dubna, jak krouží nad Prokopským údolí, není známo, že by v Praze a jejím okolí hnízdil (nejbližší o kterém víme, hnízdí až u Dobříše).


čáp bílý - ilustrace z knihy ptáci (walter černý)

Tisk 6.5.2005 | | Přečteno: 25467 x
 
 
Powered by PubliX  |   Kontaktujte nás  |  Grafická verze  |   Mapa serveru  |  Prohlášení o přístupnosti  |  Tisk  |  E-mail  |  RSS
Nahoru